Recept: chřestové rizoto

15 května

A protože začala chřestová sezona, přináším vám dnes recept na chřestové rizoto. Doufám, že vám bude chutnat stejně jako mně (nebo i víc), protože kromě skvělé chuti je chřest bohatým zdrojem vlákniny, vitamínu C a kyseliny listové, takže jej doporučuji opravdu alespoň vyzkoušet.


Ingredience:

- 250 g rýže Arborio (doporučuji - na rizoto je podle mě nejlepší)
- 10 kusů zeleného chřestu
- 1 litr zeleninového vývaru
- 70 ml bílého vína
- 80 g eidamu
- menší cibule
- olivový olej
- pepř, sůl, grilovací koření
- parmezán na posypání

Postup:

1) Dejte vařit zeleninový vývar. Až bude hotový, odstavte ho.

2) Chřest důkladně omyjte, odřežte konce a zbylé špalíčky nakrájejte na malé kroužky.

3) Cibuli nakrájejte nadrobno a na troše olivového oleje ji orestujte (doporučuji hrnec místo pánve).

4) K cibuli přisypeme rýži a ještě chvilku společně orestujte. Poté zalijte vínem. 

5) Až se vyvaří víno, přisypte do hrnce kolečka chřestu, sůl a pepř a vše zalijte vývarem tak, aby byla rýže ponořená. V průběhu vaření vývar stále dolévejte, dokud jej nespotřebujete celý. Rizoto vařte pomalu na nízkém plameni a průběžně promíchávejte.

6) Mezitím si v malé misce smíchejte trochu grilovacího koření s olivovým olejem a v této směsi naložte odříznuté hlavičky chřestu.

7) Ty následně opražte na pánvičce. Využijete je na závěrečné ozdobení servírované porce (pokud je nesníte v průběhu vaření, jak se to občas stává mně).

8) Do hotového rizota vmíchejte nahrubo nastrouhaný eidam

9) Rizoto můžete na závěr posypat parmezánem.

A teď už mi nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť a doufat, že vám moje verze chřestového rizota zachutná. 

Závěrem přidám ještě pár tipů na vaření rizota:
1. Kupujte opravdu rýži, která je pro rizoto vhodná. Já jsem si oblíbila rýži Arborio.
2. Rýži pro rizoto neproplachujte.
3. Rizoto v průběhu opravdu míchejte, aby se vám rýže nelepila na dno hrnce.
4. Nezapomeňte na pepř. V tomhle jídle je opravdu důležitý. 

Podobné články

0 komentářů

Děkuji za každý komentář. ♥

Archiv blogu

Podporuji a jsem členem

Podporuji a jsem členem